Wśród miłośników świątecznych wypieków trwa odwieczny spór czy lepszy jest Panettone czy Pandoro, a wraz z początkiem grudnia na profilach związanych z językiem włoskim pojawiają się relacje z ankietami, którą babkę wolimy. Jeśli interesujesz się już od jakiegoś czasu językiem i kulturą Włoch, to być może zastanawiałeś/aś się, jaka jest pomiędzy nimi różnica i o co chodzi 🧐
Śpieszę z wytłumaczeniem!
Panettone i Pandoro to dwa klasyczne włoskie wypieki świąteczne, a główna różnica między nimi leży w składnikach i kształcie.
Panettone pochodzi z Mediolanu i jest wysokim, okrągłym ciastem, które ma lekko sprężystą teksturę. Jego charakterystyczne składniki to rodzynki, kandyzowane owoce cytrusowe oraz skórka pomarańczowa. Tradycyjnie, Panettone podaje się z kremem mascarpone 😇
Panettone, jak widać na zdjęciu powyżej ma dostojny wygląd, jest puszysty (powinien byc sprężysty i przy naciśnięciu, zazwyczaj "wraca" do swojego kształtu, ja go nazywam papuśnym hihi :)), a smak jest bardzo delikatny. Aż ciężko uwierzyć, że powstał ze zwykłego ciasta chlebowego, jak głosi jedna z legend krążących wokół niego! 😌
Do upieczenia tradycyjnego włoskiego Panettone potrzebne jest un sacco di pazienza (masa, bardzo dużo cierpliwości), bo jego przygotowanie może trwać nawet 2 dni! 🥴 Proces przygotowania ciasta jest nie tylko długi i dość skomplikowany, dodatkowo składniki powinny być najwyższej jakości.
No i w nawiązaniu do najwyższej jakości produktów w 2016 roku jedna z najlepszych firm produkujących panettone [Motta] wypuściła bardzo zabawny spot reklamowy. Spot trochę wyśmiewa naszą tendencję do kupowania egzotycznie brzmiących produktów spożywczych (chia, maca, seitan itd.) i trendów na szybkie "30 sekundowe" ciasta z mikrofalówki (których przy okazji nie polecam, ostatnio próbowałam zrobić sernik z mikrofalówki i mi wybuchł 🫣) 😄😄
🇮🇹 "Per il nostro panettone noi di Motta avremmo potuto usare tofu tritato, papaya, seitan, alga essiccata, e cuocerlo per trentasecondi nel microonde. Invece no! Lo abbiamo preparato seguendo la nostra ricetta, originale dal 1919. Da sempre”
🇵🇱 „Do naszego panettone mogliśmy w Motta użyć mielonego tofu, papai, seitanu, suszonych wodorostów i gotować go przez trzydzieści sekund w kuchence mikrofalowej. Ale nie! Przygotowujemy je według naszego oryginalnego przepisu od 1919 roku. Od zawsze”
PS: Lubisz piec i eksperymentować? TUTAJ znajdziesz przepis na tradycyjne PANETTONE.
PS2: Zerknij TUTAJ, znajdziesz tu opis PANDORO!
Poniżej znajdziesz słówka oraz nagranie mp3 - czytaj i powtarzaj za mną!
La frutta candita - suszone owoce
Le scorzette di arancio (candite) - skórka pomarańczy (kandyzowana)
Le scorzette di limone (candite) - skórka cytryny (kandyzowana)
L'uvetta - rodzynki
L'impasto - ciasto drożdzowe (takie jeszcze surowe - np. wyrośnięte :))
Delicato - delikatny
Soffice - puszysty
La preparazione - przygotowanie
La durata - czas (np. przygotowania pysznego panettone )
La pazienza - cierpliwość
Complicato - skomplikowany
Altissima qualità - wysoka jakość
Sperimentare - eksperymentować
Cuocere in forno - piec
Ricetta - przepis
Lo spot - spot
Sfortunatamente, non sono molto bravo/brava in .. - niestety, kiepsko sobie radzę z czymś/nie jestem w czymś dobry [w moim przypadku w pieczeniu]
Jeśli chcesz sprawdzić wymowę słówek kliknij poniżej — przejdziesz na stronę, gdzie będzie możliwość odtworzenia mojego nagrania i powtarzania za mną!
Commentaires