top of page

Panettone czy Pandoro? 馃ギ


W艣r贸d mi艂o艣nik贸w 艣wi膮tecznych wypiek贸w trwa odwieczny sp贸r czy lepszy jest Panettone czy Pandoro, a wraz z pocz膮tkiem grudnia na profilach zwi膮zanych z j臋zykiem w艂oskim pojawiaj膮 si臋 relacje z ankietami, kt贸r膮 babk臋 wolimy. Je艣li interesujesz si臋 ju偶 od jakiego艣 czasu j臋zykiem i kultur膮 W艂och, to by膰 mo偶e zastanawia艂e艣/a艣 si臋, jaka jest pomi臋dzy nimi r贸偶nica i o co chodzi 馃

艢piesz臋 z wyt艂umaczeniem!


Panettone i Pandoro to dwa klasyczne w艂oskie wypieki 艣wi膮teczne, a g艂贸wna r贸偶nica mi臋dzy nimi le偶y w sk艂adnikach i kszta艂cie.


Panettone pochodzi z Mediolanu i jest wysokim, okr膮g艂ym ciastem, kt贸re ma lekko spr臋偶yst膮 tekstur臋. Jego charakterystyczne sk艂adniki to rodzynki, kandyzowane owoce cytrusowe oraz sk贸rka pomara艅czowa. Tradycyjnie, Panettone podaje si臋 z kremem mascarpone 馃槆





Panettone, jak wida膰 na zdj臋ciu powy偶ej聽ma dostojny wygl膮d, jest puszysty (powinien byc spr臋偶ysty i przy naci艣ni臋ciu, zazwyczaj "wraca" do swojego kszta艂tu, ja go nazywam papu艣nym hihi :)), a smak jest bardzo delikatny. A偶 ci臋偶ko uwierzy膰, 偶e powsta艂 ze zwyk艂ego ciasta chlebowego, jak g艂osi jedna z legend kr膮偶膮cych wok贸艂 niego! 馃槍


Do upieczenia tradycyjnego w艂oskiego Panettone potrzebne jest un sacco di pazienza聽(masa, bardzo du偶o聽cierpliwo艣ci), bo聽 jego przygotowanie mo偶e trwa膰 nawet 2 dni! 馃ゴ聽Proces przygotowania ciasta jest nie tylko d艂ugi i do艣膰 skomplikowany, dodatkowo sk艂adniki powinny by膰 najwy偶szej jako艣ci.


No i w nawi膮zaniu do najwy偶szej jako艣ci produkt贸w w 2016 roku jedna z najlepszych firm produkuj膮cych panettone [Motta] wypu艣ci艂a bardzo zabawny spot reklamowy. Spot troch臋 wy艣miewa nasz膮 tendencj臋 do kupowania egzotycznie brzmi膮cych produkt贸w spo偶ywczych (chia, maca, seitan itd.) i trend贸w na szybkie "30 sekundowe" ciasta z mikrofal贸wki (kt贸rych przy okazji nie polecam, ostatnio pr贸bowa艂am zrobi膰 sernik z mikrofal贸wki i mi wybuch艂 馃)聽馃槃馃槃





馃嚠馃嚬 "Per il nostro panettone noi di Motta avremmo potuto usare tofu tritato, papaya, seitan, alga essiccata, e cuocerlo per trentasecondi nel microonde. Invece no! Lo abbiamo preparato seguendo la nostra ricetta, originale dal 1919. Da sempre鈥


馃嚨馃嚤 鈥濪o naszego panettone mogli艣my w Motta u偶y膰 mielonego tofu, papai, seitanu, suszonych wodorost贸w i gotowa膰 go przez trzydzie艣ci sekund w kuchence mikrofalowej. Ale nie! Przygotowujemy je wed艂ug naszego oryginalnego przepisu od 1919 roku. Od zawsze鈥



PS: Lubisz piec i eksperymentowa膰? TUTAJ znajdziesz przepis na tradycyjne PANETTONE.


PS2: Zerknij TUTAJ, znajdziesz tu opis PANDORO!





Poni偶ej znajdziesz s艂贸wka oraz nagranie mp3 - czytaj i powtarzaj za mn膮!


La frutta candita - suszone owoce

Le scorzette di arancio (candite) - sk贸rka pomara艅czy (kandyzowana)

Le scorzette di limone (candite) - sk贸rka cytryny (kandyzowana)

L'uvetta - rodzynki

L'impasto - ciasto dro偶dzowe (takie jeszcze surowe - np. wyro艣ni臋te :))

Delicato - delikatny

Soffice - puszysty

La preparazione - przygotowanie

La durata - czas (np. przygotowania pysznego panettone )

La pazienza - cierpliwo艣膰

Complicato - skomplikowany

Altissima qualit脿 - wysoka jako艣膰

Sperimentare - eksperymentowa膰

Cuocere in forno - piec

Ricetta - przepis

Lo spot - spot

Sfortunatamente, non sono molto bravo/brava in .. - niestety, kiepsko sobie radz臋 z czym艣/nie jestem w czym艣 dobry [w moim przypadku w pieczeniu]



Je艣li chcesz sprawdzi膰 wymow臋 s艂贸wek kliknij poni偶ej 鈥 przejdziesz na stron臋, gdzie b臋dzie mo偶liwo艣膰 odtworzenia mojego nagrania i powtarzania za mn膮!










0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page