PROMOCJA LAST MINUTE! 🔥 Do -500 zł!

Włoskie regiony i ich specjały cz. 1 – Sycylia

włoskie specjały

Kuchnia włoska najczęściej kojarzy nam się z pizzą, makaronem i dobrym winem. Jednak zagłębiając się w świat włoskich specjałów odkryjemy, że skrywa on znacznie więcej wspaniałych potraw oraz produktów. Kuchnia włoska słynie przede wszystkim ze swojej różnorodności, a każdy region jest dumny ze swoich specjałów i dań. Zapraszamy na wspólną podróż kulinarną po włoskich regionach!

Sycylia

Sycylia to żyzna, urozmaicona i wiecznie skąpana w słońcu kraina. Z jednej strony znajduje się Jego Wysokość Etna, z której wyłonienia się miliony lat temu ukształtowała się Równina Katanii – największa i najbardziej żyzna równina w regionie. Jakie są typowe produkty sycylijskie? Od najbardziej znanych do mniej znanych, w tym owoców, warzyw, oliwy, serów, win i tradycyjnych przepisów – Sycylia oferuje niezliczoną listę lokalnych skarbów.

OLIWKI

Drzewo oliwne jest szeroko rozpowszechnione na całej wyspie i daje oliwę o bogatym smaku, ale także wyjątkowych właściwościach odżywczych. Zbierane oliwki są bardzo dojrzałe, w przeciwieństwie do oliwy toskańskiej, gdzie używa się owoców jeszcze niedojrzałych. Najczęściej spotykane odmiany to: Biancolilla, Cerasuola, Tonda Iblea, Ogliarola Messina, Nocellara del Belice ed Etnea, Moresca i Santagatese. Te odmiany, wraz z sycylijskim słońcem i wiedzą miejscowych producentów, tworzą jedną z najbardziej cenionych oliw na świecie.

Oliwka jest rośliną uprawianą na Sycylii od ponad 3000 lat. To Grecy sprowadzili drzewo oliwne na wyspę w IX wieku p.n.e. – od tamtej pory doskonale się tu przyjęło, znajdując idealny mikroklimat do rozwoju.

WĘDLINY

Spośród wielu sektorów produkcyjnych najmniej certyfikowana jest Norcineria sycylijska. Wynika to z dominacji arabskiej, która trwała do XI wieku, a następnie została zastąpiona przez Normanów, którzy zapoczątkowali spożywanie wieprzowiny. I rzeczywiście, wśród wielu wędlin wyróżnia się pyszne salami Sant’Angelo Igp.

Salame S. Angelo IGP to rzadki przykład gruboziarnistej kiełbasy sycylijskiej, produkowanej wyłącznie z wieprzowiny wyselekcjonowanych ras oraz osłonek naturalnych, które zapewniają wysoką jakość produktu. Do produkcji dozwolone są wyłącznie zwierzęta czyste lub pochodne tradycyjnych ras podstawowych. Large White, Landrace, Duroc. Ewentualnie dozwolone są również zwierzęta pochodzące z krzyżówek między wyżej wymienionymi rasami oraz krzyżówek między nimi a rodzimymi populacjami świń, zwłaszcza Il nero dei Nebrodi. Właśnie wędliny produkowane z czarnych świń z Nebrodi należą do najważniejszych i najznakomitszych.

SERY

Najbardziej rozpowszechnioną hodowlą na Sycylii są owce, a najważniejszymi rasami są Barbaresca (obecnie niestety zagrożona wyginięciem), Comisana i Valle del Belice, którym zawdzięczamy wyśmienity ser Vastedda. Jest to jedyny na wyspie twaróg typu „pasta filata” wytwarzany z owczego mleka.

Mosale sycylijski to owczy ser w swojej pierwszej fazie solenia, który następnie dojrzewa i staje się pecorino – od półsezonowanego po długodojrzewający.

Caciocavallo Ragusano to ser typu „pasta filata” o typowym kształcie równoległościanu, produkowany z surowego mleka dorosłego bydła typowej rasy Modican. Otrzymał certyfikat D.O.P.

Caciocavallo Palermitano, bardzo podobny do sera Ragusano, również ma kształt równoległościanu. Pochodzi od bydła rasy Ragusa, ale różni się od bydła pastwiskowego i cinisara. Nawet jeśli jest rodzimy, ten ser nie otrzymał certyfikatu D.O.P.

WINA

Kieliszek sycylijskiego wina to zawsze powód do radości. Sycylia ma dobrze zaopatrzoną listę win posiadających certyfikaty DOC oraz IGT, tj. Marsala czy Nero d’Avola, ale także cudowne Cerasuolo, które posiada certyfikat DOCG. Największa koncentracja certyfikatów występuje w południowo-zachodniej części wyspy. IGT są produkowane głównie w rejonach Trapani i Agrigento.

Z rodzimych winorośli najczęściej wykorzystywane są: inzolia, cataratto, grecanico, nero d’Avola i nerello mascalese, którym towarzyszą odmiany zagraniczne, takie jak syrah, cabernet sauvignon, merlot i pinot noir. Mocne, zdecydowane i aromatyczne wina sycylijskie zawsze miały mocny charakter i wysoką zawartość alkoholu. Dzięki nowoczesnym technikom starzenia powstają dziś wina słodkie i wysokiej jakości, cenione na całym świecie.

Wina z certyfikatem DOCG

DOCG – Denominazione d’Origine Controllata e Garantita – najwyższa kategoria klasyfikacji win. Znak ten otrzymują wina oznaczone jako DOC co najmniej od 10 lat, które dodatkowo przeszły odpowiednie testy jakości.

Sycylijskie wino z tej kategorii:

  1. Cerasuolo di Vittoria

Wina z certyfikatem DOC

DOC – Denominazione di Origine Controllata – zarezerwowane dla win z określonej strefy geograficznej, produkowanych z uznanych szczepów winogron i zgodnie z ściśle określonymi metodami.

Wina sycylijskie z tej kategorii:

  1. Marsala
  2. Mamertino di Milazzo, rosso e bianco
  3. Moscato di Pantelleria
  4. Passito di Pantelleria
  5. Vittoria
  6. Zibibbo di Pantelleria
  7. Alcamo
  8. Contessa Entellina
  9. Delia Nivolelli
  10. Eloro
  11. Erice
  12. Etna
  13. Faro
  14. Malvasia delle Lipari
  15. Mamertino di Milazzo
  16. Menfi
  17. Monreale
  18. Moscato di Noto
  19. Riesi
  20. Salaparuta
  21. Santa Margherita
  22. Sciacca
  23. Vittoria

Wina z certyfikatem IGT

IGT – Indicazione Geografica Tipica – klasyfikacja dla win, które nie spełniają pełnych wymagań DOC/DOCG, ale mają wysoką jakość.

Wina sycylijskie z tej kategorii:

  1. Camarro
  2. Colli Ericini
  3. Fontanarossa di Cerda
  4. Salemi
  5. Salina
  6. Sicilia
  7. Valle Belice
  8. Avola
  9. Terre Siciliane