Wśród miłośników świątecznych wypieków trwa odwieczny spór, czy lepszy jest Panettone czy Pandoro, a wraz z początkiem grudnia na profilach związanych z językiem włoskim pojawiają się relacje z ankietami, którą babkę wolimy. Jeśli interesujesz się już od jakiegoś czasu językiem i kulturą Włoch, to być może zastanawiałeś/aś się, jaka jest pomiędzy nimi różnica i o co chodzi ?
Śpieszę z wytłumaczeniem!
Panettone i Pandoro to dwa klasyczne włoskie wypieki świąteczne, a główna różnica między nimi leży w składnikach i kształcie.
Panettone pochodzi z Mediolanu i jest wysokim, okrągłym ciastem, które ma lekko sprężystą teksturę. Jego charakterystyczne składniki to rodzynki, kandyzowane owoce cytrusowe oraz skórka pomarańczowa. Tradycyjnie, Panettone podaje się z kremem mascarpone ?

Panettone, jak widać na zdjęciu powyżej, ma dostojny wygląd, jest puszysty (powinien być sprężysty i przy naciśnięciu zazwyczaj „wraca” do swojego kształtu — ja go nazywam papuśnym hihi :)), a jego smak jest bardzo delikatny. Aż trudno uwierzyć, że powstał ze zwykłego ciasta chlebowego, jak głosi jedna z legend krążących wokół niego! ?
Do upieczenia tradycyjnego włoskiego Panettone potrzebne jest un sacco di pazienza (masa, bardzo dużo cierpliwości), bo jego przygotowanie może trwać nawet 2 dni! ? Proces przygotowania ciasta jest nie tylko długi i dość skomplikowany, ale dodatkowo składniki powinny być najwyższej jakości.
No i w nawiązaniu do najwyższej jakości produktów — w 2016 roku jedna z najlepszych firm produkujących Panettone, Motta, wypuściła bardzo zabawny spot reklamowy. Spot trochę wyśmiewa naszą tendencję do kupowania egzotycznie brzmiących produktów spożywczych (chia, maca, seitan itd.) oraz trendów na szybkie „30-sekundowe” ciasta z mikrofalówki (których przy okazji nie polecam — ostatnio próbowałam zrobić sernik z mikrofalówki i mi wybuchł ?) ??
A tak w zabawnym spocie Motta (2016) podsumowała swoje podejście do jakości i tradycji:
?? «Per il nostro panettone noi di Motta avremmo potuto usare tofu tritato, papaya, seitan, alga essiccata, e cuocerlo per trentasecondi nel microonde. Invece no! Lo abbiamo preparato seguendo la nostra ricetta, originale dal 1919. Da sempre.»
?? „Do naszego panettone mogliśmy w Motta użyć mielonego tofu, papai, seitanu, suszonych wodorostów i gotować go przez trzydzieści sekund w kuchence mikrofalowej. Ale nie! Przygotowujemy je według naszego oryginalnego przepisu od 1919 roku. Od zawsze.”