top of page

Capodanno 脿 la Italiana: Sylwestrowe Przysmaki z W艂och 馃嚠馃嚬馃崫


W艂ochy, kraina o bogatej i zr贸偶nicowanej kulturze kulinarnej, witaj膮 Nowy Rok w spos贸b, kt贸ry oddaje ich lokalne tradycje i smaki. Ka偶dy region ma swoje unikalne potrawy, kt贸re s膮 nie tylko przysmakami, ale te偶 odzwierciedlaj膮 lokalne zwyczaje i wierzenia. Odkryjmy, jak r贸偶ne regiony W艂och celebruj膮 Sylwestra poprzez swoje kuchnie.

P贸艂noc: Lombardia i Wenecja Euganejska


馃 Lombardia: W sercu p贸艂nocy, w Lombardii, kr贸luje 'risotto alla Milanese'. To aromatyczne danie ry偶owe, zabarwione szafranem, cz臋sto podawane jest z 'ossobuco', duszonymi golonkami ciel臋cymi. Jest to symbol dostatku i obfito艣ci na nadchodz膮cy rok.


馃 Wenecja Euganejska: W Wenecji Sylwester to czas na 'baccal脿 mantecato', kremow膮 past臋 z dorsza, podawan膮 z polent膮. To danie odzwierciedla zwi膮zek Wenecji z morzem i jej handlow膮 przesz艂o艣膰.


馃 Toskania: Toska艅ska Sylwestrowa uczta cz臋sto zaczyna si臋 od 'ribollita', g臋stej zupy z chleba i warzyw, symbolizuj膮cej pokor臋 i prostot臋. G艂贸wnym daniem jest 'bistecca alla fiorentina', imponuj膮cy stek z lokalnej wo艂owiny.


馃 Umbria: W Umbrii dominuje 'lenticchie di Castelluccio' - soczewica z Castelluccio, podawana z kie艂bas膮. Soczewica, ze wzgl臋du na sw贸j kszta艂t przypominaj膮cy monety, jest uwa偶ana za przynosz膮c膮 bogactwo.

Po艂udnie: Kampania i Sycylia


馃 Kampania: W Neapolu i okolicach nie mo偶e zabrakn膮膰 'spaghetti alle vongole', spaghetti z ma艂偶ami. To danie, b臋d膮ce esencj膮 艣r贸dziemnomorskiej kuchni, 艂膮czy prostot臋 z bogactwem smak贸w.


馃 Sycylia: Sycylijski Sylwester to czas na 'caponata', pikantn膮 sa艂atk臋 z bak艂a偶an贸w, oraz 'arancini', sma偶one ry偶owe kuleczki z r贸偶nymi nadzieniami. Obfito艣膰 smak贸w i kolor贸w tych da艅 odzwierciedla barwno艣膰 i r贸偶norodno艣膰 kultury sycylijskiej.


馃 Sardynia: Na Sardynii kr贸luje 'porceddu', pieczony prosiak, kt贸ry jest wyrazem staro偶ytnych tradycji pasterskich wyspy. Towarzyszy mu 'fregola con arselle', rodzaj sardy艅skiego kuskusu z ma艂偶ami, co 艂膮czy smaki ziemi i morza.


馃ェ Tradycyjne S艂odycze i Wypieki


Nie mo偶na zapomnie膰 o s艂odyczach, kt贸re s膮 nieod艂膮czn膮 cz臋艣ci膮 w艂oskich 艣wi膮t. 'Panettone' i 'Pandoro', tradycyjne w艂oskie ciasta 艣wi膮teczne, s膮 obecne na niemal ka偶dym sylwestrowym stole. 'Struffoli', ma艂e, s艂odkie kulki ciasta sma偶one i polane miodem, to ulubieniec po艂udnia, szczeg贸lnie w Neapolu.



Podsumowuj膮c, sylwester we W艂oszech to wi臋cej ni偶 tylko przyj臋cie. To kulinarna podr贸偶, kt贸ra przenosi nas przez r贸偶norodne krajobrazy, od alpejskich szczyt贸w po s艂oneczne wybrze偶a

0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page