Dziś trochę o PANDORO, czyli konkurencyjnym do PANETTONE włoskim wypieku świątecznym.
Pandoro to ciasto o stożkowatym kształcie, a nazwa to połączenie dwóch słów: „chleb” i „złoto”. Nazwę można tłumaczyć jako „chleb ze złota”. A to (podobno, bo historii i legend jest wiele) dlatego, że przez całe średniowiecze biały lub słodki chleb spożywali wyłącznie bogaci, podczas gdy zwykłych ludzi było stać tylko na czarny chleb, a często nawet nie było to możliwe. Chleby słodkie były zarezerwowane dla szlachty.
Pandoro jest bardzo podobne do naszej babki piaskowej. W „podstawowej” wersji podaje się je posypane cukrem pudrem. Natomiast w przeciwieństwie do Panettone nie jest nadziewane bakaliami. Można oczywiście znaleźć też Pandoro z nadzieniem, natomiast najczęściej będzie to czekolada, krem cukierniczy lub krem pistacjowy – bardzo rzadko można spotkać ten wypiek z bakaliami.
Najpopularniejszy producent Pandoro to BAULI. Ich spoty reklamowe co prawda nie są tak zabawne, jak spot Motty (w 1 okienku), ale są bardzo urocze! Sam/a zobacz! 🙂
Zwróć też uwagę na piosenkę w tle spotu – to absolutnie najpopularniejsza świąteczna piosenka!