Kuchnia włoska najczęściej kojarzy nam się z pizzą, makaronem i dobrym winem. Jednak zagłębiając się w świat włoskich specjałów odkryjemy, że skrywa on znacznie więcej wspaniałych potraw oraz produktów. Kuchnia włoska słynie przede wszystkim ze swoje różnorodności, a każdy region jest dumny ze swoich specjałów i dań. Zapraszamy na wspólną podróż kulinarna po włoskich regionach!
Sycylia
Sycylia to żyzna, urozmaicona i wiecznie skąpana w słońcu kraina. Z jednej strony znajduje się Jego Wysokość Etna, z której wyłonienia się miliony lat temu ukształtowała się Równina Katanii, największa i najbardziej żyzna równina w regionie. Jakie są typowe produkty sycylijskie? Od najbardziej znanych do mniej znanych, wszystkich sycylijskich produktów: owoców, warzyw, oleju, serów, win i typowych przepisów, Sycylia oferuje niezliczoną listę.
OLIWKI
Drzewo oliwne jest szeroko rozpowszechnione na całej wyspie i daje oliwę o bogatym smaku, ale także o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Zbierane oliwki są bardzo dojrzałe, w przeciwieństwie do oliwy toskańskiej, w której używa się jeszcze niedojrzałych oliwek. Najczęściej używane odmiany to: Biancolilla, Cerasuola, Tonda iblea, Ogliarola Messina, Nocellara del Belice ed etnea, Moresca i Santagatese. Te, wraz z mniejszością innych odmian, słońcem i mnóstwem mądrości, dają życie jednemu z najpopularniejszych olejów w kuchniach na całym świecie.
Jest to roślina uprawna z historią 3000 lat. W rzeczywistości byli to Grecy, w IX w. p.n.e. sprowadziło drzewo oliwne, które znakomicie się tu przystosowało, znajdując idealny mikroklimat.
WĘDLINY
Spośród wielu sektorów produkcyjnych najmniej certyfikowana jest Norcineria sycylijska. Wynika to z dominacji arabskiej, która trwała do XI wieku, a następnie została zastąpiona przez Narmanów, którzy zapoczątkowali spożywanie wieprzowiny. I rzeczywiście, wśród wielu wędlin wyróżnia się pyszne salami Sant’Angelo Igp.
Salame S. Angelo IGP to rzadki przykład gruboziarnistej kiełbasy sycylijskiej, produkowanej wyłącznie z wieprzowiny wyselekcjonowanych ras oraz osłonek naturalnych, które zapewniają wysoką jakość produktu.
Do produkcji dozwolone są wyłącznie zwierzęta czyste lub pochodne tradycyjnych ras podstawowych. Large White, Landrace, Duroc. Ewentualnie dozwolone są również zwierzęta pochodzące z krzyżówek między wyżej wymienionymi rasami oraz krzyżówek między nimi z rodzimymi populacjami świń, zwłaszcza Il nero dei Nebrodi. Właśnie wędliny produkowane z czarnych świń z Nebrodi należą do najważniejszych i najznakomitszych.
SERY
Najbardziej rozpowszechnioną hodowlą na Sycylii są owce, a najważniejszymi rasami są Barbaresca, obecnie niestety zagrożona wyginięciem, Comisana i Valle del Belice, którym zawdzięczamy wyśmienity ser Vastedda, który jest jedynym na wyspie twaróg typu a pasta filata z owczego mleka.
Primosale sycylijski to ser owczy w swojej pierwszej fazie solenia, a następnie
otrzymuje się sycylijskie pecorino od półsezonowanego do sezonowanego.
Caciocavallo Ragusano to ser typu pasta filata o typowym kształcie równoległościanu pozyskiwany z surowego mleka dorosłego bydła typowej rasy Modican. Otrzymało certfikat D.O.P.
Caciocavallo Palermo bardzo podobne do rasy Ragusa, również w kształcie równoległościanu, różni się od bydła pastwiskowego i cinisara, nawet jeśli jest rodzime, nie otrzymało D.O.P.
Produkty sycylijskie z certyfikatem DOP
DOP – Denominazione di Origine Protetta – jest to gwarancja tego, że sery, wędliny, oliwy, octy, owoce i warzywa są hodowane/produkowane, przetwarzane, a nawet pakowane w odpowiednim regionie i według tradycji. Każdy etap jest ściśle uregulowany i tak samo musi być przestrzegany.
Oliwy:
Olio della Val di Mazara
Olio di Valdemone
Olio della Valle del Belice
Olio delle Valli Trapanesi
Olio extravergine dei Monti Iblei
Olio del Monte Etna
Owoce:
Ficodindia dell’Etna
Ficodindia di San Cono
Ciliegia dell’Etna
Arancia di Ribeira
Pistacchio verde di Bronte
Nocellara del Belice
Sery:
Piacentino Ennese
Pecorino Siciliano
Ragusano
Vastedda della Valle del Belice
Produkty sycylijskie z certyfikatem IGP
IGP – Indicazione Geografica Protetta – oznaczenie podobne do znaku DOP, ale wskazuje na powiązania żywności z danym terenem geograficznym w co najmniej jednej fazie produkcji, lecz nie wszystkich, jak dzieje się to w przypadku produktów wyróżnionych znakiem DOP.
Wędliny:
Salame Sant’Angelo di Brolo
Owoce i warzywa:
Uva da tavola di Canicattì
Uva da tavola di Mazzarrone
Arancia rossa di Sicilia
Capperi di Pantelleria
Carota Novella di Ispica
Limone di Siracusa
Limone Interdonato di Messina
Pescabivona
Pesca di Leonforte
Pomodoro di Pachino
Sól:
Sale marino di Trapani Igp
WINA
Kieliszek sycylijskiego wina to zawsze powód do radości. Sycylia ma dobrze zaopatrzoną listę win posiadających certyfkaty doc oraz Igt tj. Marsala czy Nero d'Avola, ale także cudowne Cerasuolo., które posiada certyfkat docg. Największa koncentracja certyfikatów występuje w południowo-zachodniej części wyspy. Igt są produkowane głównie w rejonach Trapani i Agrigento. Z rodzimych winorośli najczęściej wykorzystywane są: inzolia, cataratto, grecanico, nero d’Avola i nerello mascalese, którym towarzyszą odmiany zagraniczne, takie jak syrah, cabernet sauvignon, merlot i pinot noir. Mocne, zdecydowane i aromatyczne wina sycylijskie zawsze miały bardzo mocny charakter i wysoką zawartość alkoholu, przez co pozostają winami nie dla każdego. Podczas gdy w ostatnim czasie stara szkoła enologii sycylijskiej ustąpiła miejsca nowoczesnym technikom rafinacji i starzenia. W efekcie powstają wina o wysokiej jakości, wina słodkie, które są obecnie doceniane na całym świecie dzięki połączeniu starożytnej wiedzy i nowoczesnych technologii. Na przykład Marsala: to wino deserowe cenione na całym świecie. Udoskonalili go brytyjscy kupcy na początku XIX wieku, którzy swoje doświadczenie gorzelnicze połączyli ze starożytną tradycją garbowania wywodzącą się nawet z Magna Graecia. Mimo to Etna Bianco to przykład doskonałej uprzejmości, wino będące owocem ognia, ale jednocześnie świeże i delikatne.
Wina z certyfikatem DOGC
DOCG – Denominazione d'Origine Controllata e Garantita – najwyższa kategoria klasyfikacji win. Znak ten otrzymują wina, które oznaczone są ju ż jako DOC co najmniej od 10 lat, a dodatkowo przeszły odpowiednie testy jakości. To zdecydowanie najlepszej jakości wina, które Włosi mogą Nam zaoferować.
Sysylijskie wino należące do tej kategorii to:
Cerasuolo di Vittoria
Wina z certyfikatem DOC
DOC – Denominazione di Origine Controllata – znak zarezerwowany tylko dla win pochodzących z określonej strefy geograficznej, wyprodukowanych z oficjalnie uznanych szczepów winogron ściśle związanych z danym środowiskiem. Wina produkowane są szczegółowo określonymi metodami. Pierwsze wyróżnienia DOC zostały przyznane w 1966 roku.
Wina sycylijskie należące do tej kategorii, to:
Marsala
Mamertino di Milazzo, rosso e bianco
Moscato di Pantelleria
Passito di Pantelleria
Vittoria
Zibibbo di Pantelleria
Alcamo
Contessa Entellina
Delia Nivolelli
Eloro
Erice
Etna
Faro
Malvasia delle Lipari
Mamertino di Milazzo
Menfi
Monreale
Moscato di Noto
Riesi
Salaparuta
Santa Margherita
Sciacca
Vittoria
Wina z certfikatem IGT
IGT – Indicazione Geografica Tipica – klasyfikacja wprowadzona na potrzeby oznaczenia win, które z różnych względów nie mogą zostać oznaczone znakami DOC lub DOCG, ale prezentują wyraźnie wyższą jakość, którą należy uznać i wyróżnić.
Wina sycylijskie należące do tej kategorii, to:
Camarro
Colli Ericini
Fontanarossa di Cerda
Salemi
Salina
Sicilia
Valle Belice
Avola
Terre Siciliane
留言